Fråga från Thomas

Hej,
Har lite grann börjat fundera på att bygga en fristående lokal på drygt 100 m2. Främst för textilhantverk, kurser, fik etc. Två toaletter, ett kök och så en stor lokal. Plan torr mark. Vad skulle du rekommendera för grund samt kostnad då det mesta av jobbet görs av mig?
Mvh
Thomas

Svar från Micke

Hej Thomas ,

Kul att du väljer att fråga mig 😊

När det kommer till val av grund
1) Utifrån det du beskriver nedan känns ändå en betongplatta som det första valet. Denna grunden är ju lite framtagen för självbyggare som vill gjuta en platta (enklare att förstå, enklare montering, mindre betong).
2) Denna grund är samma som ovan men med bärande bjälklag (dvs man skippar betongen mellan balkarna och har bärlinor invändigt). Fylls normalt med cellplast men kan också fyllas med t.ex. hasopor eller liknande.

Rörande vad du kan göra själv
Kan du gräva själv, annars rekommenderar jag att man gör markbädden med en byggare (mät ordentligt så allt är i våg i höjdled). Sedan är det enkelt att följa Tjälldens monteringsanvisningar för balkgrunden. Och vill man sen gjuta så rekommenderar jag att du tar hjälp av en gjutarexpert.

Bifogar en offert från Tjällden på en balkgrund (med golvvärme) för din storlek på byggnad bara för att få en priskänsla.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel