Fråga från Christer från Falun

Funderar på att bygga generationsboende ca 150-160 kvm plus ca 50 kvm åt mig (gamlingen) och är nyfiken på för och nackdelar samt ev prisskillnad?
Avser att ha bergvärme vattenburen golvv.

Svar från Micke

Hej Christer,

Detta är den miljövänligaste grunden jag känner till.

Jämfört med platta så får man i princip samma U-värden med hybridgrunden men det är en bråkdel så mycket betong och INGEN (!) armering.

Just med golvvärme är denna golvvärme betydligt dyrare när man ska lägga den på bjälklag då värmeplåtarna kostar endel. Samtidigt med all armering och betong som går upp i pris så mycket så kan det till och med vara mindre kostnad nu för tiden. Har inte jämfört dessa på flera år.

Balkarna som bär upp grunden är högre i pris än kantelement men räknar man in entreprenaden och betong/armering så tror jag det blir billigare med hybriden. Den är ju larvigt enkel att sätta själv. Du behöver dock anpassa isoleringen i träbjälklaget så att det inte blir för tjockt för isoleringen ligger ju redan på marken. Den isoleringen är mer för att minimera stegljud.

Vill du kolla på detta så prata direkt med oss via Tjällden.se

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel