Fråga från Lina

Hej,
vi har köpt en om- och tillbyggd enplans sommarstuga med träfasad på 137kvm fr -59. Där är krypgrund i ca halva grunden (den delen som varit besiktningsbar). Resterande delar är ett gammalt ombyggt garage (gjuten platta), en inbyggd uteplats (oklart vad som finns under) och en tillbyggnad med 2 rum (oklart vad som finns under men gissningsvis krypgrund).
I den delen som kunde besiktigas uppmättes förhöjda fuktvärden och bjälklaget var cuprinol-behandlat. Vi vill inte ha kvar cuprinolet för vi kommer alltid att undra om det är farligt. Nu ska vi besluta om vi ska renovera/bygga ny krypgrund alt gjuta en platta. Antagligen kommer vi att behöva åtgärda de obesiktigade delarna också.
Vi letar efter någon neutral att fråga .
Det vi skulle vilja veta är:
1. vad som blir bäst att göra för huset som helhet i detta läget? (till en början utan hänsyn till pris som vi såklart sedan får väga in…)
2. vad måste man vara obs på vid de olika valen? (tex: finns risk för kall-ras i resten av huset om gjuter platta med bra isolering och har golvvärme när väggar/fönster ev inte är optimalt isolerade?)
Hoppas du kan göra oss klokare!=)
Trevlig helg/Lina

Svar från Micke

Hej Lina,

Hög fukt och cuprinol bör åtgärdas. Om jag förstod det rätt är huset där krypgrund.
Då hade jag gjutit igen krypgrunden för att åtgärda cuprinolproblemet.

Jag ser sedan kallras som ett separat problem som nödvändigtvis inte har med renoveringen av grunden att göra. Detta får man hantera separat genom att exempelvis byta fönster. Kan du tilläggsisolera fasaden, osv?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel