Fråga från Maria från Hålviken, köpmanholmen utanför Örnsköldsvik

Hej! Vi har sett en tomt som vi planer att köpa. Den ligger dock i sluttande berg/skog. Vi planerar att bygga ekologiskt och miljövänligt. Har funderat på plintgrund för att inte behöva göra så stor åverkan på naturen samt för lägre kostnad men har förstått att mycket energi går förlorad genom golvet.

Vad skulle du rekommendera? Mvh Maria

Svar från Micke

Hej Maria,

Vi har själva byggt hus i höga kusten. Det är bergigt där 🙂

Hur du ska tänka beror givetvis på hur viktigt totalekonomin är för dig och hur viktigt du upplever att miljöaspekten spelar in.
Jag själv har blivit alltmer miljöintresserad med åren och skulle kunna tänka mig att installera solceller exempelvis bara för att göra mitt miljöavtryck mindre. Än så länge är inte solceller så lönsamma i Sverige men de kommer starkt. Många jag pratar med nu vill bygga hus som är så miljövänliga som det bara går.
Då är plintgrunden kanske inte helt rätt. Men sett rent ekonomiskt så kan plintgrunden, kombinerat med god isolering underifrån och miljövänlig uppvärmning (luft-vatten värmepump, frånluftsvärmepump, bergvärmepump eller liknande) ge ett boende som inte ger ett alltför stort miljöavtryck.

Summa summarum. Om huset används som sommarhus enbart så rekommenderar jag att ni bygger huset med gjutna plintar på berg i papprör.

Hälsningar Micke

Fick du hjälp av denna artikel