Fråga från Bo

Hej Micke!
Vi har tidigare varit i kontakt kring vårt bygge av orangeri. Vi vill bygga i 30 cm lättbetongblock, 3-glas fönster och isolerad papptak. Men vår tanke är som du kanske minns att inte isolera grunden utan isolera utanför grunden för att få en värmebufferteffekt av jordmassorna under huset. På vintern vill vi hålla huset på 5 grader och tanken är att få lite som en jordkällareffekt. Vi har varit inne på att bygga en grundmur i leca på sulblock, men funderar nu på om Tjälldens självbyggargrund kan vara något. Vi tänker ju inte gjuta platta utan vill lägga marktegel i huset. Kan man använda denna grund som grundmur? Klarar den att bära ett hus i lättbetong? Och eftersom den är endast 20 cm bred; går det att bygga med 30 cm block på denna grund?
mvh
Bo

Svar från Micke

Hej Bo ,

Konstruktionsmässigt är detta inga problem. Denna växthusgrunden klarar 60 kN / meter så det är lugnt utifrån ett lastperspektiv.
Men du får ju ett överhäng på 5 cm per sida.

Ger dig kontakterna du kan föra denna diskussion vidare med.

Lycka till med ditt orangeri

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel