Fråga från anonym

Hej!

Jag har en fråga angående lukt i hus, och förstod på er webbsida att ni erbjuder gratis support.
Vi flyttade in i huset i somras (2018). Huset är byggt i början av 70-talet.
I besiktningsprotokollet så nämnde besiktningsmannen att han hade känt en ”svag kemisk doft” när han kom in i huset vid entrén. Men vid provhål i syllarna så fanns inga tecken på fukt.

Mäklaren menade vidare att han inte själv kunde känna någon doft (utom möjligen väldigt svagt) och vi kände heller ingen doft som vi med ”amatör-näsa” kunde känna (varken vid visningen i feb 2018 eller i somras då vi flyttade in, och inte heller senare under sommaren/hösten/vintern som vi bott i huset).

Nu under våren så har det dock vid några tillfällen känts en relativt stark doft, både i tvättstugan (som ligger mitt i huset) samt på altanen. Vi tycker att dofterna i båda utrymmena känns likadana på ett ungefär.

Vi vet inte exakt hur en ”kemisk doft” med anledning av syllarnas impregnering från 70-talet ska lukta, men denna kemiska doft som vi nu känt känns ungefär som när man nymålat eller oljat in en vägg, eller liknande.

I tvättstugan uppkom doften framförallt några gånger för ca en månad sedan under några dagar, även vid några tillfällen senare. Numera kan vi inte direkt känna av den. På altanen uppstod doften som starkast för ca två veckor sedan under några dagar och även lite svagare ibland även numera.

En iakttagelse vi gjorde på altanen var att doften var stark på morgonen och sedan fram under dagen. Men när solen nådde altanen så försvann den (altanen är i västerläge). Om man öppnar skjutdörrarna till altanen ut mot trädgården så försvinner doften (vilket förstås inte i sig är så konstigt, då ventilationen blir bättre).

Vi har både i tvättstugan i på altanen försökt att ”lukta oss runt” på golvet, väggarna och taket, för att försöka känna varifrån doften kommer. Vi har dock inte lyckats komma fram till något direkt. I tvättstugan finns bland annat ett hål i golvet där vatten-tilloppet kommer upp. Vi har även luktat ner i detta hål, men kan inte direkt känna något. Det finns även ventil uppåt, då torkskåpet har ventilation ut.

Huset har direktverkande el samt luftvärmepump och huset är platta på mark.

Jag bifogar några bilder från altanen.

Har du några kommentarer på detta?

Såvida lukten inte är farlig så spelar det ingen roll för oss att den finns. Tror du att det finns risk för att denna doft är farlig?

Tror du att det är syllarna som luktar (dvs. impregneringen), eller är det snarare något annat? Skulle det kunna vara någon färg/impregnering av väggarna eller motsvarande på altanen som luktar och att lukten beror på temperaturväxlingar ute/inne på något sätt (därav att den bara känns ibland)? Utan att helt veta om det stämmer så har en känsla av att doften har varit starkast dagar då det har varit fint väder ute och relativt varmt.

Jättetacksam för svar! (jag är ibland lite svår att nå på mobil, så om du har följdfrågor så föredrar jag kontakt via mail i första hand).

Svar från Micke

Hej ,

Det va en lång fråga 🙂
Lukt från syllar eller andra delar såsom bjälklag kan komma och gå beroende på kombination av fuktighet, temperatur och vindriktningar mm.

Har satt dig i kontakt med mina bästa experter kring detta ämne. De är bättre än mig på detta och rekommenderar att du tar en förutsättningslös diskussion med dem.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel