Fråga från anonym

Hej, jag sitter med i en styrelse för en brf . Det är ett trevåningshus med fyra portar (50-56), ca. 26 lgh. I port 52 ligger det en plastmatta som vi tänkte ta bort för att frilägga stenen som ligger under. I samband med det så påpekades att golvet lutar kraftigt in mot ett ställe mellan port 50 och 52. Man kan se det på lutningen på golven runt omkring och man ser också sprickor i golv och väggar. De rekommenderade att vi borde kolla upp det innan vi går vidare med något annat. Finns det något sätt att undersöka detta? Kan man borra hål och gå ner med kamera för en okulär undersökning eller måste man göra upp ett hål för att gå ner och titta? Inga bärande väggar har sprickor som vi kan se. Tack för hjälpen!

Svar från Micke

Hej Pontus ,
De symptom du beskriver är tecken på sättningar. Men man kan ha både lutande golv och sprickor i väggarna utan att det är sättningar.
Jag vet att en erfaren entreprenör ser skillnad på de sprickor som finns om det är en sättning eller om det finns alternativ förklaring. Eftersom sättningar är ganska kostsamma renoveringar så kan man också själv också försöka notera förändringar. Dvs har sprickorna tilltagit. Har även andra symptom på detta såsom kärvande dörrar mm.
Det finns mätinstrument att tillgå för att bestämma detta mer i detalj. Prata med den expert jag tipsar dig om i mailet jag skickar till dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel