Fråga från Anja från Norrköping

Hej. Vi bor i en villa byggd 1924. Senaste tiden har golvet på övervåningen börjat att luta allt mer och trappan till övervåningen knarrar kraftigt (varje trappsteg). Vem kontaktar vi för vidare utredning av problemet? Mvh Anja

Svar från Micke

Hej Anja ,

Det som gör att jag är lite osäker är att du säger att golven i övervåningen börjar luta. Hur ser det ut på undervåningen.

Det är viktigt att man skiljer på vem man tar in och när? Är det en sättningsutredning som ska göras (för att konstatera att något behöver göras åt detta) eller om sättningen är konstaterad (och vilken åtgärd som rekommenderas) och man vill få in en offert för att ordna själva problemet.
Så jag tycker också du ska utreda om du har en sättning och om den är pågående eller har avstannat. Det är också lite olika allvar beroende på om din sättning förvärras eller om den berott på yttre omständigheter (trädrötter som fanns förr men nu är borta, motorvägsbygge bredvid etc etc).
När det kommer till att konstatera sättningsskador så har jag inte ännu stött på bra besiktningsmän som är specialiserade på sättningsskador.

Jag har gett dig instruktioner vart du kan leta besiktningsmän, det finns såna platser.

Har även givit dig info om geotekniker som jobbar med sättningar. De är ju oberoende så inte fel att börja där.

Står också i kontakt med sättningsexperter som renoverar hus med sättningar. De ser direkt om det är en sättning eller inte och de kan enligt mig vara objektiva i bedömningen om du behöver göra något.

När man då ska välja vilken sättningsexpertis man då vill jobba med så finns det två metoder som man ofta börjar med när man ska åtgärda en sättning. Den ena är geopolymer och den andra är pålning. De fungerar lite olika och har lite olika styrkor och svagheter (t.ex. fungerar inte geopolymer under vissa markförhållanden). Pålning är den väsentligt dyrare metoden. Jag brukar därför rekommendera att man börjar med att kontakta geopolymerföretag som får göra en bedömning.

Sätter dig i kontakt med både en geopolymerspecialiset jag jobbar med samt ett mycket kompetent pålningsföretag.
Återkom till mig oavsett hur det går så följer vi upp ditt hus så du känner att du fått hjälp.
mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel