Fråga från Johan från Hälsingland

Hej!
Jag ska bygga ett friliggande trädäck.(5x7m). Reglar på stenplattor i anslutning till huset. Trallen blir låg då förutsättningarna är det enda alternativ. Har hört mig för och läst på nätet hur man kan tänkas gå tillväga i markarbetet som däcket ska stå på. Mycket info säger gräv ur 10-20cm och lägg en duk i botten och fyll på med makadam 8-16 för att sedan vibba det. Sedan får jag många råd att inte göra så för det kommer innebära att ”rutan” jag grävt ur och fyller ut med makadam kommer bli som en ”pool” som regnvattnet kommer ligga i. Marken vi har på hela orten är jord och lera. Vad skulle dit råd vara.

Svar från Micke

Hej Johan ,

Stående vatten i dessa ”pooler” kan det bli temporärt, för vattnet tar den enkla vägen.
Men infiltrationen i marken ska lösa detta menar jag. Annars har man andra problem.

Kan sätta sig ändå
Plintar (som man har för en altan) så är skillnaden mot ex en betongplatta under ett hus så värms inte marken upp (av husets värme). Man har dessutom ingen dränering som för bort vattnet. Och huset i sig skyddar marken från fukt, det gör inte trallen (normalt) då dagvatten ska rinna ner mellan springorna.
Det gör att ska man vara helt säker på att man inte får sättningar av plintarna så behöver man ta bort all jord och lera ner till tjälfritt djup.

Men det är ju en altan så någonstans får man ju nöja sig. Och altanens konstruktion med bärlinor och reglar hjälps åt att stödja varandra så länge man packar allt på ett bra sätt.

Så – jag hade lagt makadam i botten, och en större stenskiva eller liknande under som fördelar trycket över en större yta.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel