Fråga från Jocke från Kungsbacka

Hej Micke!
Jag har köpt en mosse där vi behöver gräva ur 0.5m mosse & sedan fylla med ca 1.5m× 2400kvm med fylle. Kan man fylla en mosse med bergspräng eller behöver man ha lättare material? Vi behöver även påla 11-15m för en grund på ca 115kvm. Vi behöver ju sedan förstärka plattan.

Vet du ungefär vad ett sånt här jobb kan kosta samt vet du om det är några skillnader i grundförstärkningen beroende på om man väljer att bygga en isolerad grund eller en vanlig betong grund?

Svar från Micke

Hej Jocke,

Till din fråga rörande mark
Tyvärr inte expert på hur höga laster olika marker klarar.
Sätter dig i kontakt med en geotekniker nära dig som jag hoppas kan svara på din fråga.

Grundförstärkning
Den geotekniker jag beskriver ovan kan även göra pålplaner som grundar sig i en lastplan. Dvs vilka laster kommer ner i grunden från huset och behöver således även motsvarande pålar.
Utifrån denna gör man sen en konstruktion. Här är jag lite osäker på din fråga. Vilken typ av isolerad grund vill du ha. Menar du en krypgrundsliknande konstruktion. Jag rekommenderar en betongplatta för pålade grunder.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel