Fråga från Micke från Gävle

Bygger nytt garage på 8450 × 21400.
3 ST portar på en långsida,där även takstolar skall vila.Blir murad fasad av lecablock. Använder ett lager Frigolit 100 mm tjock och är en S 200. Armeringsjärn i voten 4 st 8 mm i botten. Armeringsmatta 8150 och 10150,ovan på detta. Måste jag ha Villabygel iaf i Voten/Kantbalken.?
Mvh Micke. DS: Gjuter V 35

Svar från Micke

Hej Micke,

Detta var en bra fråga om hur man gjuter en garageplatta.

Svaret är definitivt nej- du måste inte ha villabygel.

Det finns nämligen olika tillvägagångssätt att armera kantbalken så den erhåller rätt konstruktion. Oavsett hur du gör så behöver du ha överkants och underkantsarmering.

Bygeln löser detta. Men får du byglar inritat av din konstruktör, så kolla att han eller hon inte ritar in ovanliga dimensioner på dessa så du inte kan hitta dem på marknaden. Då blir de väldigt dyra att tillverka annars och konstruktionen är ju gjord därefter.

De armeringsjärn du beskriver är underkantsarmeringen och du behöver således ha en lösning för överkantsarmeringen.
Denna kan lösas på olika sätt utan bygel. Ett sätt är att lägga ut armeringsjärn med viss cc mått ovanpå näten så att de pekar in mot grundens ”inre” och sträcker sig över kantbalken. Dimensioneringen av detta (armeringsjärnsdimensionen och cc måtten) görs av grundleverantören så lasterna tas upp rätt.

Ring gärna Tjällden AB som kan göra dessa konstruktioner om du inte redan beställt materialet.

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel