Fråga från anonym från Stockholm

Hej,

Jag har en villa i Stockholm som har problem med syllarna. Huset är byggt 1971 och det är tryckimpregnerade syllar på plattan. Det är en distinkt lukt i huset och detta skulle jag vilja göra något åt.

Jag har varit i kontakt med något enstaka företag, som har sagt att det räcker med att byta ytterväggssyllarna och då kommer lukten försvinna. Jag har dock hört att detta inte räcker utan att man bör byta både ytter- och innerväggssyllar samt riva cirka 30 centimeter på alla innerväggar och byta isolering för att garantera att lukten försvinner.

Jag skulle vilja ha en offert efter vad ni tror är nödvändigt att göras för att komma i bukt med problemet. Offerten får gärna vara specificerad då vi kan tänka oss att göra en del av arbetet själva.

Besiktningsprotokoll finns.

Svar från Micke

Hej ,
Vad säger besiktningsprotokollet? Hade varit intressant att se.

Det finns syllar i både inner och ytterväggar men frågan är vilka som är impregnerade och avger doft.
Man kan börja med att byta ytterväggssyllarna från utsidan, detta räcker i 99 fall av 100 när det gäller ytterväggar.

Räcker inte det så kan man behöva byta invändig gipsskiva och isolering om doften inte vill ge med sig men det är ganska ovanligt.

Det finns dock oftast en bärande innerväggssyll (hjärteväggssyllen) och denna har samma konstruktion som ytterväggarna. Dvs syllen är tryckimpregnerad och just denna är det en god idé att byta.

Övriga innerväggar brukar inte ha samma konstruktion men det kan man säkerställa med lite provhål.

Om du vill ha kontakt med entreprenör för detta så säg till.

Mvh Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel