Matkällare under nybyggnation

Fråga från Ingemar från Bjärred

Hej
Har en föräldragård på Lundaslätten där jag tänkt riva bostadshuset och bygga nytt ca 25*10 meter, typ skånelänga som idag men på platta. Det finns en matkällare idag som är fuktig. Min tidigare plan var en friliggande jordkällare och fylla igen den gamla men funderar på om man kan göra en ny källare på ca 3*5 meter att ha mat och hemkokta konserver, vin mm i. Inte så kul att behöva springa ut till en jordkällare med uppläggningsfat eller hämta en öl varje gång.

Tänker ändå att göra en jordkällare.
Hur bygger man den mitt under huset utan att få fuktproblem? Det blir ju inte lätt att göra om något på källaren mitt under huset. Är det lämpligt att mura med lecablock? Ordentligt putslager på båda sidor (cementputs på utsidan för att vara så tätt som möjligt)? Skall man sedan isolera med cellplast på utsidan? och ett lager Isodrän utanpå cellplasten eller välja bort cellplasten??? Utanför allt detta makadam? Helt enkelt byggkonstruktionen?

MVH
Ingemar

Svar från Micke

Hej Ingemar ,

De problem du beskriver med din matkällare är exakt samma som för en vanlig källare. Den största skillnaden är dock att du INTE kan åtgärda dräneringen i efterhand på ett enkelt sätt eftersom denna del av byggnaden ligger under huset.
Bjärred har mig veterligen högt grundvatten så kolla det med kommunen. Hur djupt kan du grundlägga således. Jag vet samtidigt att massor med hus i Bjärred och Lomma har källare, men de har också problem med översvämningar ibland. Utöver det är det samma som gäller som en annan källare.

Dräneringen för din matkällare är sedan jätteviktigt. Den understa delen av betongplattan i källaren ska ligga i nivå bra bit över dräneringen.

Läs mer om dränering av källare här och att bygga källare här.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel