fråga micke

Mikrobiell lukt från syllar och väggskivor

Fråga från Jimmy från Linköping

Hejsan!
Jag och min sambo kikar på ett hus som vi gärna vill ha dock så har besiktningsmannen hittat följande som gör oss osäkra:

Utregling förekommer på källarytterväggarnas insida i gillestuga, sovrum, bastu, hall och reglade innerväggar i dusch, omklädningsrum, tvättstuga och förråd.
Vid stickprovskontroll i gillestugans syll mättes en fuktkvot nedborrat i syllens ovansida på 10,5% och i sovrummets nedre del av syllen till 15,8%. En mikrobiell lukt kändes i sovrummets golv/väggvinkel.

Då det sista känns värst med en mikrobiell lukt. Kan man veta om detta blir otroligt kostsamt? Eller hur gör man för att få veta om det är ett stort eller litet problem att åtgärda?

Besiktningsmannen skriver även så här:

Träreglar, syllar och väggskivor riskerar att utsättas för hög fuktighet med mikrobiella skador som följd, även
Ytter- och innerväggssyllar i Sutteräng delen löper risk för skador, då de i många fall saknar fuktspärr under dess undersida.
Skadade organiska material bör rivas ut och ersättas med fukt tåliga material då mikrobiella skador kan påverka boendemiljön negativt.

Detta är vårt första hus som vi kommer äga, vi har inte kunskapen att lösa detta själva utan hjälp. Det vi oroar oss för är att flera hundratusen ryker ganska omgående vilket inte känns så skoj…

Hoppas på svar!

Svar från Micke

Hej Jimmy,

Syllbyten är omfattande, men om det genomförs innan ni flyttar in är det betydligt enklare och är ett mycket vanligt renoveringsprojekt.
Det låter faktiskt som att det är ett relativt stort projekt, så planera in en rejäl slant redan i förhandlingen med säljaren. För att ni ska få en bra bild över hur mycket det kan kosta så ger jag dig en kontakt du kan höra med som får uttala sig innan du köper.

mvh
Micke

Jag har bra erfarenheter av alla företag jag för fram till de som frågar mig om företag. Men det är omöjligt för mig att alltid gå god för alla i alla projekt. Du får se det som att jag pekar ut företag i branschen jag träffat på.
Läs mer om detta här

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!