Fråga från Måns från Åtvidaberg

Hej!
Jag ska bygga ett växthus och jag vill mura upp en mur som gör att vi kan få en stabil grund till vårt nya växthus. Jag skulle gärna vilja få lite tips och råd om vad man bör göra för att få en bra och stabil grund till växthuset.
Hälsningar
Måns

Svar från Micke

Hej,

Byggandet av växthus och orangerier ökar alltmer, speciellt under våren. När det kommer till att mura en grund, spelar inte så stor roll om det är till växthus eller till andra byggnader är det en ganska ineffektiv och dyr lösning, speciellt om man vill ha det isolerat. Om det är väldigt enkla konstruktioner som man vill sätta upp kan det för all del vara bra att mura upp det med enkla medel eller liknande.
Om man däremot har en lösning som ska vara länge och som ska stå på den plats där man då vill mura upp denna tegelväggen kan det vara bra att undersöka om man inte ska använda kantelement istället. Det finns kantelement för både betongplatta och krypgrund. Här finns det rätt så intressanta krypgrundslösningar som gör att man kan få väldigt bra sockel till växthus. Man kan exempelvis välja att man vill ha olika golvkonstruktioner inne i växthuset. Du har alltså här valmöjligheter och kan därmed skapa en innemiljö helt efter dina egna önskemål.

En krypgrund har man normalt sett ett bjälklag ovanpå, men detta måste man såklart inte ha. Det går också bra att ha sten eller jord eller liknande som du kan så och odla i. Krypgrundsbalkarna är enkla och smidiga att sätta ut och är dessutom både isolerade och beständiga över tid. Om det är glas är det svårt att isolera bra, men jag hade i varje fall sett till att man använder en grund som gör sitt i isoleringsväg.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel