Fråga från Susanne från Älmhult

Hej Micke,
Grannen och jag skall sätta en mur som tomtgräns . Tänkt är gjuten sula 30 cm ner i marken sedan 2 rader med murblock och ovanpå denna ett plank 120 högt på stolpskor ingjutna. Tänker vi rätt eller finns ett billigare alternativ? Grannens mark är upphöjt med 25 cm ovanför min.
Mvh susanne

Svar från Micke

Hej Susanne,
Beror på.
Leka är billigt, men murar som inte spricker är svåra att konstruera.
Om du ska putsa den hade jag använt denna balken

Du kan läsa mer om den genom att klicka här!
Den används som grundbalkar => och balkblocken har en cellplastkärna. Detta gör att den inte kan frysa sönder. Fryser det sönder är det ytskiktet isåfall (har inte hört att det händer) och då kan man bara putsa igen hålen. Muren är intakt så att säga. Stolparna kan sedan förankras/”gjutas ner” i betongen som gjuts i urtagen.
Kan staplas på varandra för önskad höjd om man vill. Sen gjuter man i skarvarna.

För högre murar kan man alternativt bygga med deras poolvägg. Då krävs en liten platta ifall marktrycket är högt i vilken man gjuter in bockad armering.

Läs mer den på Tjälldens hemsida!
Den står ju emot markstrycket.
Som jag sa så finns inga monteringsanvisningar utan man får frifräsa lite. Inte alls säker att inköp av material blir billigare, men du slipper mura ihjäl dig och du får en spricksäker mur.
Sen puts på även här för att snygga till. Behöver inget nät eller så.

Detta är en produkt Tjällden kommer ta fram var det lider. Nu får man som sagt använda de som de är.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel