När kan man gå på grunden

Fråga från Emelie i Stockholm

Hejsan,
Vi håller på och ska bygga en tillbyggnad till vårt hus. Vi kommer gjuta i helgen och undrar när man kan börja gå på plattan.
Jag har därför en snabb undran om när man kan börja att gå på grunden. Vi får in några hantverkare som skulle vilja börja måtta och rita upp lite på plattan så de kan förbereda för gänget som kommer efter. Hur fungerar det. När kan de börja göra sånt.

Svar från Micke

Hej emelie

Du kan i princip börja gå på plattan efter ett dygn. Det är dock bra att ge plattan någon dag att brinna ordentligt innan ni utsätter betongplattan för större belastningar utöver att gå på den lite lätt. Därför ser jag inga problem med att en konstruktör eller projektledare kommer ut och ritar lite på plattan. Även provning av golvvärmerören kan utföras tämligen omgående.

Det som framförallt är viktigt är att ni inte stänger inne fukten i plattan. Det är ganska enkelt gjort att man får för sig att det är ok att lägga på plastfolie och bara gå igång med bygget på plattans golv.
Då är risken att man stänger inne fukt i betongplattan och det får flera negativa konsekvenser givetvis.

Resningen av väggarna kan man dock börja med tämligen snabbt. Men var noga med att ventilationen är god . Exempelvis kan du resa stommen men inte ytterväggarna. Dvs så du får bra luftning av plattan.
Annars är risken att du förlänger torktiden markant. Ge det ändå några dagar innan ni börjar med detta. Glöm inte heller att vattna betongplattan väl det första dygnet!

Här är lite mer information som är relaterat till denna fråga

Varma Hälsningar micke

Fick du hjälp av denna artikel