Fråga från Mikael

Hej,

Tack för bra sida. Står i begrepp att beställa material till en poolgrund men upptäckte när jag provgrävde att grundvattennivån (eller havet) ligger på 1,4 meter. Enl. mina beräkningar behöver jag gräva 1,7 meter och på den nivån lägga makadam och gjuta grunden. Nu tänker jag att jag inte är den första som gräver en pool i Höllviken och att det måste finnas en smidig lösning. Det går ju att pumpa bort vattnet tillfälligt antar jag, men behöver det verkligen sedan göras för all framtid, eller tål grunden/poolen att stå i grundvatten?

Svar från Micke

Hej Mikael,

Som jag lärt mig så är det under projektet det är viktigast. Då gör man en grundvattensänkning. Sen trycker poolens vatten undan vattnet.

Tror du ska välja ett poolsystem med platta på mark också – den står emot bättre än om du inte har en platta. Sedan kan det vara bra att gå på med någon fuktspärr i området mellan plattan och väggen (variefall för Tjälldens system). Det räcker liksom inte bara med dränerande material (makadam) eftersom det kommer stå konstant vatten där. Även isodrän eller liknande räcker inte heller för den släpper igenom vatten. Kolla med Tjällden eller motsvarande vad de rekommenderar rörande fuktskyddet där i övergången.

Med vänlig hälsning

Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel