Fråga från Josephine

Hej!

Vi bor i en sutterängvilla från 50-talet med oisolerad platta. Vi vill inreda hela nedre våningen (utom garagedelen) vilket blir drygt 70kvm. Det är lite olika höjd på golven men som lägst är det 250 i tak. Vi funderar över vilken lösning som blir bäst.

I dagsläget finns två inredda rum med låga fukthalter uppmätta i golv/vägg. De är inredda på 80-talet. I ena rummet är det platta-byggplast-7cm frigolit mellan träreglar-spånskiva-plastmatta. I andra rummet är det samma men Iran byggplast. Rummen verkar ha stått kallställda med minimal ventilation de senaste åren. Vi tror att fukten beror på det då den typiska lukten försvann fort när vi började värma rummen och öppnade ventilationen. Enligt besiktningsprotokoll ska inte grunden vara i behov av omdränering och vi upplever inte nedre våningen som fuktig (tvätt som hängs där nere torkar snabbt osv.)

Vi vill i vår renovering göra så att vi säkrar mot fuktproblem, markradon och kan ha våtrum där, gärna med klinker. Ang. värme så är den vattenburen vilket gör oss sugna på golvvärme men det är inte ett måste.

Vad är lämpligt och mest prisvärt sätt att göra detta:

1. Ventilerat golv? (Känns sådär med tanke på radonet)
2. Isolera och gjuta ny platta ovanpå den gamla? (Går det att komma ifrån fuktproblem bara isoleringen är tjock nog eller bygger vi in ett fuktproblem?)
3. Gräva ur och isolera? (Vi slipper ju helst gräva ur delen, därav förslag nr.2)
3. Annat bättre alternativ.

Och vad tror du om golvvärme eller element? Vi undrar också om du har tips på hur innerväggarna på de väggar som är under mark ska konstrueras för att passa ihop med golvets konstruktion.

Tack på förhand!
/Josephine

Svar från Micke

Hej Josephine,

Tack för dina frågor.

– Osäker vad du menar med att ventilerat golv känns sådär map radonet. Ventilerade lösningar används absolut för att få bort radon. Skulle säga att ventgolv sällan är fel i källare/sutteränghus då det blivit mer eller mindre ett förstaval för hus med fukt i källare. Här är ett bra företag oavsett som du absolut bör lyssna med. Jag gillar dem. Du har fått deras uppgifter

– Ett alternativ till ventgolv är att isolera bort fukten. Du får då ett varmare klimat i källaren. Till viss del beror det också av en välisolerad källarvägg och en god dränering. All isolering du kan få ner mot marken är av godo upp till 30 cm skulle jag säga. Därför gillar jag det bättre att gräva ur golvet. Då vet man också hur golvet är uppbyggt och du vinner bygghöjd jmf att gjuta ovanpå gammalt golv. Ska du ha golvvärme (och inte väljer ventgolv) är det ett måste att isolera för att undvika omvänd fuktvandring. Golvvärme kräver 15 cm normal cellplastisolering. Och mig veterligen kan du lägga den uppepå betong. Jag hade grävt ur, men det är jag.

– Jag kan tycka att element är en bra lösning som många förbiser, men det ger inte samma komfort (kallare golv).

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel