Fråga från Daniel från Vallentuna

Hej Micke,
Tack för en mycket bra websida kring marknära byggande!

Vi kommer att bygga en gäststuga med ca 55 kvm byggyta. Antingen platta på mark med vattenburen golvvärme eller gräva ut mer och gjuta isolerad platta, utan värme, och ställa upp källarväggar för att få till ett förvaringsutrymme.
-Endast yttre trappa
-Ca 2,10-2,20 i takhöjd
-Vattenburen golvvärme i bjälklaget till huset som står ovanpå
-Insida putsat och måla silikatfärg samt grovt/stryktåligt/billigt ”garageklinker”

Tanken med utrymmet är att ställa förvaringshyllor för konserver/dryck/vinställ, frysbox, extra kyl, samt garderober och hyllplatser för kläder/sportutrustning och allt annat sk*t som tar plats men används sällan…

Vi önskar en så låg sockel som möljigt. Helst att det knappt syns att det finns en källare förutom den yttre trappan..

Nybygget kommer att stå på tomtens högsta punkt och allt som grävs bort kommer behövas till att fylla ut istället för att köpa fyllnadsmassor..

Vår budget är snäv så jag önskar dina inputs på hur stor skillnaden kan tänkas bli på vår investering ifall vi väljer att ”flytta ner” plattan med allt vad det innebär kring konstruktionen.

Tack på förhand!

//Daniel

Svar från Micke

Hej Daniel,
Tack för feedback och swish.

Skillnaden i kostnad hänger ju mycket på konstruktionen du väljer för källaren. Många väljer thermomur eller liknande och det är klart det kostar en slant. Men precis som du säger så är den stora skillnaden:

  1. Thermomuren material
  2. Thermomuren arbetet
  3. Dräneringsjobb utanför thermomuren
  4. Den extra matjord som ska bort (som du slipper)
  5. Eventuella pumplösningar ifall du vill ha VVS i källaren.

Annars ganska straight forward beroende på innanmätet. Innerväggar mm har du lika bra uppfattning som jag.

Kan faktiskt inte uppskatta thermomur jobbet i detalj men jag har sett liknande lösningar som kostar cirka 700 – 800 kr/kvm i materialkostnad för själva muren, räkna på det. Betongen kostar inkl allt mellan 3000 kr/kubik och 6250 kr/kubik. Ju mindre man gjuter desto högre kostnad. Har ingen siffra på mängd betong som behövs. Räkna på 200 liter betong per kvm thermomur. Sedan går det åt rätt mycket armering. Osäker på hur mycket. Det får man undersöka. Har inte riktigt tid att mängda det. Angående arbetet måste man dessvärre få in en entreprenör som räknar på det.

Nästan det första man ska göra är att titta på konstruktionen. Där samarbetar jag med Struktia.se som är mycket prisvärda. Efter det kan man få ett mer exakt pris från en entreprenör.

Vet inte om det hjälpte dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel