Fråga från Benny

Hej Micke.
Jag har en nygjuten betongplatta som var 3 dagar gammal när den blev belastad med lite för mycket last i min värld.
Det är alltså en platta på mark 10 cm tjock med 30 cm cellplast s100 under med ett lager armerings matta 6 mm samt golvvärme. Det ska bli ett sovrum med garderob när det är klart
När materialet skulle köras ut så kranade åkaren av allt på den 3 dagar gamla plattan som resulterade i ca 9 ton utspritt på ca 20 kvm (plattan är 30 kvm totalt.)
Jag var snabb ca 6 timmar senare hade jag lyft bort bruket som var 2 pall 2 ton.
Min fråga är om det kan ha hänt något som t.ex golvvärmen har tagit stryk betong plattan är försämrad? Om man ska vara beredd på något i efterhand?
Tack på förhand.

Svar från Micke

Hej Benny ,

Vill vara tydlig. Det är alldeles för tidigt att belasta en betongplatta så tidigt. Jag avråder alla från att börja peta på betongplattan för tidigt. Men…

… 450 kg per kvm är inte särskilt hög last för en betongplatta om lasten var jämt fördelat. Det bör ha gått bra. Dessutom är det varmt ute nu och då härdar det snabbare. Spontant ska det inte vara ett problem.

Om plattan inte har spruckigt, grunden har inte satt sig (inte marken, utan betongen) så är det nog inga problem. Golvvärmen kan inte ta skada om du inte har synliga inbuktningar på betongplattans ytskikt.

Vet inte något sätt på rak arm för att testa bärighet, (ska fråga mina grundbyggare det vid tillfälle).

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel