Fråga från Isabell från Göteborg

Hej,
Vi kikar på att köpa ett hus från 1912 som har en murad grundmur med stora stenblock. Fogen har släppt och på några ställen ser det ut som om vissa block har rört sig.
Huset ligger i en sluttning och det finns tydliga tecken på sättningsskador i huset, men många av dem är gamla.
Vi är oroliga för att det inte bara går att foga grunden, utan att husets konstruktiva egenskaper har försämrats och delar av grundmuren måste bytas ut. Hur tar vi reda på att så är fallet?

tack för svaret på förhand!

Svar från Micke

Hej Isabell,

Det är viktigt att man skiljer på vem man tar in och när? Är det en sättningsutredning som ska göras (för att konstatera att något behöver göras åt detta) eller om sättningen är konstaterad och man vill få in en offert för att ordna själva problemet.

För detta lämpar sig bäst en besiktningaman, har inga sådana som jag har hittat som kan sättningar. Men jag mailar dig en länk vart du kan leta.

Jag kan också tipsa om sättningsexperter som kan komma ifråga, de kan ibland ha bra input.
När man då ska välja vilken sättningsexpertis man då vill jobba med så finns det två metoder som man börjar med när man ska åtgärda en sättning. Den ena är geopolymer och den andra är pålning (läs mer om sättningar och beskrivning av dessa två olika metoderna ). Båda fungerar för det mesta men pålning är den väsentligt dyrare metoden. Jag brukar därför rekommendera att man börjar med att kontakta geopolymerföretag som får göra en bedömning. Har mailat dig en sådan kontakt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS