Fråga från Bo från Uppsala

Hej
Vi planerar för bygge av orangeri inom attefallsreglerna. Har kollat runt på nätet för inspiration och för information om detaljer i byggandet. Planen är att bygga ca 4X6 meter i lättbetong, pulpettak och stora glasdörrar på nästan hela ena långsidan. Har läst om olika tekniker för grundläggning och var inne på isolerad platta på mark, men föll över en diskussion på Byggahus.se där någon förordade oisolerad grund men med markisolering runt om. Detta för att få en värmebufferteffekt av marken – ungefär som i en jordkällare. Man isolerar tak och väggar ordentligt men använder marken som värmebuffert – marken kyler på sommaren och värmer på vintern. Huset kommer främst att användas för övervintring av en mängd medelhavsväxter och som uterum på sommaren. Dvs vi vill hålla ca 5 grader vintertid. Önskemål är också att dra in sommarvatten som ansluts via ett utkast på bostadshuset. Det blir inget avlopp i huset och med gjuten platta var jag lite rädd för tanken att dra in vatten, men med denna konstruktion skulle man kunna skippa plattan och lägga marktegel som golv i huset. Vad tror du om en sådan konstruktion?

Svar från Micke

Hej Bo ,

Det är vanligt med växthus utan platta invändigt i ”innegolvet”. Dvs ingen isolering heller. Man kan odla eller göra vad man vill invändigt då.
Skulle rekommendera dig att oavsett göra ordentligt markarbete också. Du vill ändå ha ett bra innegolv som blir stabilt. Dvs schakta ur för hela ytan. Det hade jag gjort.

Ge mig gärna länken du refererar till så kan jag kolla denna. Kort kan man dock säga att detta är superkomplexa saker där jag som jobbat med detta i 10 år minst och med en ingenjörsutbildning i botten får erkänna att jag inte kan exakt hur värme i marken beter sig. Så är det ett proffs som uttalar sig så absolut, är det en tyckare så vette tusan.

Med det sagt
• markisolering / tjälisolering är inte fel
• en isolerad grundbalk är definitivt jätteviktig

Så hör med dessa – Tjällden AB och se pdf’n jag skickat till dig kring den grunden de kör med för betongplatta eller utan (dvs med öppen grund). De har en god isolerad grundbalk och du kan slippa mura då dessa block kan byggas på höjden till önskad nivå.
De kanske kan svara på detta.

Namn: Anna Tjällden
Företag: Tjällden AB
Tel: 040 43 15 80
Email:[email protected]
Web: tjallden.se
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel