Fråga från Skåne*

Hur nära min tomtgräns får mina nya grannar sätta upp en pool ovan jord? Det står ett vitt metallstativ c:a 3-4m x 1m bredvid där det nu gräves bort gräsmatta och fylls på med jord. Vi har hälsat och pratat lite men inget om bygget. Jag vill inte förekomma dem och ifrågasätta något…förrän jag vet vad som gäller. Tänker mest på ev väsen från reningspump el dylikt eftersom mitt sovrum är närmsta granne och poolen kommer stå max 1 m från min häck (ochca 2-3 m från mitt sovrumsfönster)….Tacksam för svar:-)

Svar från Micke

pool redigerad

Hej ,

På denna punkt är nog lagen och kommunerna rätt så tydliga. Det behövs inget bygglov för en nergrävd pool. Mig veterligen får man anlägga pool i tomtgräns om den inte är högre än en viss höjd – läs mer här om info från boverket om pool. Inte heller behöver man speciellt tillstånd för vart man placerar poolvärmepumpen. Men du skriver att poolen är en ovanmarkpool. Då blir det mer känsligt. Även fallet ner till din tomt får inte påverka dig negativt i och med bygget.

Här tror jag stenhårt, efter egen erfarenhet, på att behålla grannsämjan. Man måste inte vara bästis med sina grannar men en god ton och förståelse för grannarna är i allas intresse. Tycker därför du på ett bra sätt inlett denna dialog. Fortsätt med den konstruktiva dialogen så kanske du kan få grannen att placera värmepumpen på ett sätt som inte stör dig och är det så att poolen är bygglovspliktig tack vare sin höjd och placering så är det också i allas intresse att påtala det innan poolen byggts klart.

Vårhälsningar Micke

* Eftersom orten i denna fråga var en liten ort så vill jag inte avslöja namn och ort eftersom det är viktigt för mig att behålla anonymitet.