Fråga från Ola från Stockholm

Hej,

Vi bor i hus i Bromma. Har bott här i ca 10 år. Huset lutar. Har varit osäkra sedan vi flyttade in om det fortsätter att sjunka/sätta sig eller om det står stabilt.

Vi har senaste tiden efter råd mätt delar av huset, mätt sprickor och lutning. Mätt genom att sätta punkter på varsin sida om sprickor och se om de ökar samt mätt lutning på golv efter rekommendation. Nu i efterhand har vi fått andra tips om att det var inte tillräckligt utan att vi borde mätt hela huset med laser, men nu är det som det är.

Vi har mätt med 2-3 meter långa vattenpass för att mäta lutning och sedan mätt sprickor.
Vi har nu mätt sprickor i fasad på utsidan senaste 3 åren, ingen skillnad. Vi har mätt invändigt några sprickor och även lutning på golv. Skillnaden är att golven på övervåningen verkar luta några mm extra på 2-3 meter nu efter 2-3 år samt att vi får några sprickor i ett gipstak i källaren, på samma ställe som golven på ovanvåningen delat på sig lite mellan 2 rum, så det blivit en glipa från listen. Taket i källaren och golvet på övervåningen är mellan utbyggnad och gamla delen av huset. Så nånting verkar hända där. Andra saker som vi märkt är att altandörr och ytterdörr sätter sig hela tiden med tiden.

Vi är alltså osäkra på vad vi ska göra. Har kollat med Geobear och de kan inte göra något pga marken så alternativen är att inte göra något alls antar jag eller påla om? Enligt ritningar i området ska huset ha träpålar. Men oklart om det står stabilt eller om det är skillnad mellan gamla (byggd på 30-talet) och den nya tillbyggnaden (tror jag byggt på 50-talet) delar på sig.

Skulle behöva komma i kontakt med nån expert inom området för råd och kostnadsförslag. Har enbart kontaktat pålningsbolag men de vill ha en ritning innan de kan ge offert. Jag vill gärna inte betala för en ritning förrän jag vet att vi måste påla och kostnad för pålning så jag vet om det är värt det, strunta i det eller flytta. Så skulle uppskatta om du kan vägleda till rätt kontakter så vi kan rådfråga någon. Vi har hittills avvaktat en del renoveringar pga detta, så vi behöver ta ett beslut snart så vi kommer vidare.

Tacksam för svar,
Ola

Svar från Micke

Hej Ola,

Geopolymerföretag hade varit en ingång för min del. Men du har redan pratat med ett par.
Därför sätter dig ihop med en bra geotekniker som har bra känningar med både pålfirmor och andra duktiga firmor.

Prata förutsättningslöst med honom.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS