Fråga från Emmie från Örebro

Hej,
Nybyggnation, 150 kvm enplanshus, med krypgrund. Geoteknisk undersökning är gjord för tomtområdet, så borrhål finns vid tomtgräns.

Enligt den undersökningen finns förmodat berg 3-10 meter ner och detta gäller alla tomterna. Någon av de andra tomtägarna har gjort egen geoteknisk undersökning och behöver inte påla. En annan har gjort undersökning och har fått höra motsatsen.

Vi har budgeterat med pålning och har det med i entreprenadavtalet. Rekommenderar du att man ändå gör en geoteknisk undersökning för att veta riktigt säkert hur det ser ut? Eller ska man strunta i den och påla ändå för att vara på den säkra sidan?

Svar från Micke om pålad grund utan markundersökning

Hej Emmie,

Tack för frågan.
Denna fråga är tudelad.

1) Den tekniska biten
2) Den psykologiska biten

Den tekniska biten
Sett strikt ur byggtekniskt perspektiv hade jag gjort en markundersökning för att få svar på om du behöver påla. Denna markundersökning kan också användas vid en kommande försäljning av huset för att påvisa varför huset är pålat eller inte.

Den psykologiska biten
Eftersom jag personligen hade pålat oavsett så vill jag förklara varför.

Vi va med i en budgivning på ett hus. Huset steg kraftigt i värde. Alla i området hade pålat. Men inte det hus som vi tittade på. De hade genomfört en så kallad kompensationsgrundläggning. När budgivningen var klar uppstod det tumult på grund av detta och hela försäljningen föll på grund av osäkerhet kring just att huset inte var ordentligt pålat. Jag är mycket insatt i husgrunder och va säker på att kompensationsgrundläggningen va tillräcklig. Men eftersom jag inte visste om alla andra i budgivningen förstod det så föll värdet för mig också. Jag vill ju kunna sälja huset i framtiden.

Så här får du ta ett eget beslut faktiskt. Jag hade pålat baserat på att undanröja alla psykologiska hinder. Men sett strikt ur ett byggnadstekniskt perspektiv kommer markundersökningen visa om du behöver påla eller inte. Om markundersökningen INTE manar dig att påla kan du välja att genomföra en kompensationsgrundläggning för säkerhets skull. Detta räcker ofta för mark som inte är mycket dålig.

Kostnad att påla

Se vår kalkyl för att påla.

Beräkna cirkapris

Hoppas du har fått ett svar på din fråga.

Hälsningar Micke

Fick du hjälp av denna artikel