Fråga från Olle från Umeå

Hej. Fått offert på en Tjällden pool och väldigt intresserad men önskar platssvetsad liner för att få den så snygg o hög kvalitet som möjligt. Dock svårt att hitta någon som utför detta i Norrland och i Umeå.. Har du tips på någon svetsare? Eller är det onödigt och duger det med tillhörande liner? Med vänlig hälsning, Olle

Svar från Micke

Hej Olle ,

Kul att du vill bygga med Tjällden poolen 🙂

Tyvärr inga platssvetsare i ditt område ☹

När det kommer till att jämföra platssvetsad vs fabrikssvetsad liner till din pool?
Det är tycke och smak så svårt att rådgöra.

Fördelar tycker jag med platssvetsad liner jmf med fabrikssvetsad

  • Tjockare kvalitet ger längre hållbarhet. Hållbarheten är kanske inte lika lång men ändå 10 år minst för fabrikssvetsad. Och efter 10 år har även den platssvetsade ledsnat lite i färgen (speciellt övre trappstegen och övre delen av poolen som angrips mer av solen)
  • Snyggare passningsform kring trappa men framförallt hörnen (se bild nedan). Men med lite överhäng på t.ex. en sargsten kan man trolla bort dessa (så glipan i hörnen inte syns). Hörnen ser värst ut i början. Linern töjer sig med värme och tiden.

fabrikssvetsad liner hörn

Nackdelar med platssvetsad liner jämfört med fabrikssvetsad liner

  • En fabrikssvetsad liner har bättre fogar tycker jag. Men beror på hur duktig linersvetsaren är. En duktig linersvetsare gör bra fogar. Jag har inte sett perfekta fogar på en enda platssvetsad pool. Detta då det är svårt. Duken kommer ju på rullar som inte är oändligt stora så det blir skarvar. Ibland hamnar de inte på perfekta ställen helt enkelt.
  • Extrem brist på duktiga svetsare. Prova med takläggningsfirmor om de är sugna. Samma kompetens (svetsa material är de bra på)
  • Personberoende. Har du en kass platssvetsare så blir det garanterat jättedåligt. Har sett såna exempel och då det är dyrt att platssvetsa kan detta bli en riktigt jobbig konflikt. En fabrikssvetsad liner via dels Tjällden (eller annan ÅF för den delen) samt fabriken så finns det 2 seriösa företag som tar ansvar för just kvaliten och för sömmar/fogar osv.
  • Dyrare. Inte minst då man dessutom behöver en finare yta under den platssvetsade linern. Detta då platssvetsad liners oftast sätts dit med värmepistol. Det gör att man inte kan ha plastduk/skyddsduk under eftersom de smälter. Det gör att platssvetsade liners behöver en finare yta för att jämna av de ojämnheter man har i väggarna och på plattan. Därför putsar man hela poolen vilket gör den dyrare (om man inte bygger själv för då är det mest tid som går åt – ganska enkelt att putsa på Tjälldens väggar)

Men är man kinkig ska man gå på platssvetsad liner. Men som sagt det är inte alltid görbart om man inte hittar någon som kan det såklart.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel