Platta 160 kvm kostnad

Fråga från Diego

Hej på dig,
Jag ska gjuta en betongplatta på mark och det är för mitt 165 kvm hus. Jag skulle av dig vilja få en ungefärlig uppskattning på vad det skulle kunna kosta.
Dels schablonpriset, men även om du har faktiska offerter som du kan utgå ifrån.

Svar från Micke

Hej ,

När du ska gjuta din betongplatta har du olika kostnader beroende på hur stor din betongplatta är. För en 165 kvm betongplatta har man en lite större betongplatta och då har man en lägre kvm pris än om det är en mindre. Man har olika delar i en betongplatta som kostar pengar. Det ena är etableringskostnader som kan innebära att få dit material och att entreprenören ska gräva osv och allt detta har en etablering som man bara betalar för en gång. Ju mer du exempelvis använder en grävmaskin så gör det att priset per kvm borde gå ned litegrann.

Man brukar säga att en betongplatta kostar mellan 1500-3000/kvm och om det är 160kvm bör man kunna ner mot ungefär 2000kr/kvm. I ditt fall blir det då ungefär 300 000 kronor. Priset påverkas också av vart man bor och i Stockholm är det exempelvis dyrare och billigare ute i landet.

Någonting som jag varmt rekommenderar är att man försöker pressa ner priserna. Ett stort vinnande moment tycker jag är att du ska försöka få in offerter på materialet själv. Min erfarenhet är att grundbyggarna lägger på marginal i alla ändar och jag tycker därför att man för att få ett bra pris bör ta in en offert från grundtillverkare själv och detta för att du ska ha något att jämföra med. Om exempelvis grundmaterialet för en grund kostar 30-40 tusen så får du ett pris för 300 000 kronor för en grund bör du försöka luta ut dem där så att du har kontroll över det själv. Om du ber grundtillverkarna att speca upp grundmaterialet, timmarna och de olika ingående delarna kan du få ett pris som du kan jämföra.

Vänliga Hälsningar
Micke