Fråga från Örjan

Hej Micke
Jag ska till att gjuta plattan till mitt husbygge, mitt i huset vill jag ha en nedsänkt del med trappsteg från två sidor.
Två steg, så nivåskillnaden blir då ca 400mm. (Trampningen kommer att hamna invändigt, så ingenting mot ytterkant.
Har du något förslag på hur man går tillväga? Jag har tänkt att ha betongen som färdig golvyta, så jag vill helst slippa nå skarvar om det är möjligt.
Går det att gjuta allt i ett svep?
Har även fundering kring hur jag löser vattenburna golvvärmen som ska gjutas in med tanke på nivåskillnaden?

Tacksam för svar
Med vänlig hälsning, Örjan

Svar från Micke

Hej Örjan ,

Det låter inte konstigt i min värld. Det är jättevanligt att gjuta plattor (flera st i olika nivåer eller sektioner) men att du gjuter dem samtidigt. Det jag ännu inte är så bra på är hur du gör golvet finslipat så att betongen som färdig golvyta på ett bra sätt. Att det går är en sak, men hur du gjuter så detta uppnås kan jag inte idag annat än att det behöver slipas av specialist i efterhand (diamantslip?), och du behöver grövre armering så sprickbildningen blir mindre.

Plattorna hanteras med en kombination med olika höjd på kantelementen och schaktdjup. Tala med Tjällden AB – de gör såna här konstruktioner varje dag.

Att hantera golvvärme är inte ett problem för dig. Det löser man på plats och husets golvvärme kommer i slingor för olika rum. Man brukar dra röret genom förhöjningen. Man kan försöka placera fördelaren i en vägg mellan förhöjningen så blir det lite lättare, men det är inte alltid möjligt.
Det blir inget extra tryckfall, eller åtminstone är det så litet att det är försumbart.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel