Fråga från Fredrik från Vaxholm

Hej Micke.
Jag bygger en 50m2 platta för kombinerat garage och gästhus. Golvvärme i två zoner samt 300mm cellplast. Undrar hur jag på ett passande sätt avslutar plattan under garageporten?

alt1: Jag kan ju göra ett minimalt urtag i kantelementet för kantjärn men då blir ju kantelementets cellplast nära och då kanske inte tröskeln blir så hållbar.

alt2: En annan variant torde ju vara ett större kantelementurtag som plats för rikligt armerad balkgjutning + kantjärn. Då blir det dock en köldbrygga. Hur göra på bästa sätt?

Vid alt2, vilka dimensioner bör gjuten kantbalk ha?

En liten extra fråga: Tänkte blanda in strängar av XPS250 i garagedelen där han kör in och använda EPS S80 i resten av plattan för att spara in. Är det dumsnålt eller vettigt? Jag har massor av 12:or armering.

Mvh, Fredrik

Svar från Micke

Hej Fredrik,

Det vanligaste är att man skär ner kantelementet några cm just (typ 4 cm) vid garageporten. Sedan sätter man en brädform där man skurit ner kantelementet innan man gjuter betongplattan alternativt ett kantjärn (vilket blir ännu starkare). På så sätt släpper man ut betongen och förstärker kanten. Se exempel i bild 11 på denna sida.

Normalt så använder man S100 i hela grunden. Är det tunga bilar som ska vara i garaget brukar man styra detta med grovlek på armeringsnät och tjocklek på betongplattan. Man kan utifrån behoven göra beräkningar på det och sektioner för kantbalk så den dimensioneras efter behovet.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel