Fråga från anonym i Kungsängen i Stockholm

hejsan. jag har ett sutteränghus som jag vill komplettera med atterfallstillbyggnad 3,5x4m i slänten på hussidan. jag skulle vilja bygga tillbyggnaden på plintar men är inte säker på att det håller. Huset har betonggrund och marken i slänten består av jord och sten. räcker plintar. Hur många i så fall. Eller bör jag gjuta?

Svar från Micke

attefallshus

2015-04-25
Tack för frågan. Det är jättehett med Attefallshus och frågorna kring detta haglar in. Vi kommer tillsammans med Tjällden som hjälper oss att svara på de svårare frågorna att gå mer på djupet i dessa frågor. Återkommer i ärendet.

2015-04-26
Angående Attefallshus som ska ske som en tillbyggnad så ser vi det som en vanlig tillbyggnad. Komplexa tillbyggnader kan behöva en konstruktör för att få till alla detaljer rätt. Det är många frågeställningar som behöver få ett svar. Grunden är bara en av många frågeställningar.

Jag hade gjutit en betongplatta av flera anledningar.

  • En betongplatta är jämfört med plintar en mer isolerad konstruktion
  • Vattenburen golvvärme gjuts enkelt in i betongplattan
  • Med L-stöd och andra terasseringsmetoder kan du bygga en stabil undergrund.
  • Plintar kan kräva mer jobb för din konstruktör. Detta då lasterna från huset ska tas upp på ett par punkter istället för i en kantbalk med tillhörande betongplatta. Tillbyggnaden behöver således en bjälklag som bär mellan plintarna.

Plintar har också många fördelar. Det förstår jag. De är ofta enkla att få till byggplatsen och kostar troligen mindre.

Fick du hjälp av denna artikel