Fråga från Dan från Norrtälje

Hej!
Vi har en enplans sommarstuga från 1969 som är 69 kvm stor + altaner.
Stugan står på plintar, på huvudsakligen lerjord. marken under stugan är helt klart mycket vattenhållande. Under vintrarna då tjälen går i, höjs en del av plintarna för att under sommaren delvis gå tillbaks. Den här skjutningen har gjort att vi fått en ås i storstugan och en sluttning i ena delen av rummet. Även i köksdelen har plintarna skjutit. Vi funderar på att bygga till men innan dess vill jag ha en stabil grund.

Den som byggde huset -69, grävde inte ned till frostfritt djup utan gjorde ”elefantfötter” några tiotal centimeter ned i leran. Det ligger ett lager sand under huset också. För några år sedan lät vi dränera framför huset, som utgör högsta nivån. Det blev något bättre men har inte löst problemet.

Vad kan man göra och är det stora kostnader inberäknade i detta?

Mvh
Dan
Norrtälje

Svar från Micke

Hej Dan ,

Plintgrunder är lite knepigare än andra grunder att fixa till då man har mindre anläggningsyta. Men enligt mina sättningskontakter så går det. Sätter dig i kontakt med sättningsexperter.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel