Fråga från anonym från Stockholm

Vi är en grupp ingennjörsstudenter som i ett projektarbete överväger plintgrund. Vi har fått ett område på ett berg där vi ska projektera ett helt bostadsområden, men främst en villa med tillhörande komplementbyggnader. Vi har letat information om plintgrunder och villa, men mängden information om detta är skral. Så vi undrar vad du tror om vår tanke, en permanentbostad på plintgrund. Är det en dum idé, eller ska vigå vidare? Plintgrundens fördelar i vårt område ser vi som att det är som mest två meter ner till berg, det är relativt kuperat, vi förväntas göra minimala ingrep i naturen. Marken är urberg och morän och det finns radon i marken. Men om mängden plintar för att bära en enplansvilla blir stor kanske en platta på mark är bättre. Ja, vad tror du? Vad kan man räkna är ett rimligt plintavstånd för en enplansvilla?

Svar från Micke

Hej ,

Plintgrunden är som bäst under de förutsättningar du beskriver. I områden som har höga markpriser väljer dock många att spränga (t.ex. Stockholm/Göteborg) därför man vill ändå ha en betongplatta.

Tycker absolut du kan ha en plintgrund under dessa förusättningar.

Hoppas jag lyckades svara på din fråga.

Plintavståndet är beroende på laster, bärlinans dimensionering mm.
Men för en altan gäller detta som plintavstånd, osäker på större hus – där behöver du nog kontakta en konstruktör.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel