Fråga från Ted från Ystad

Tjena Micke!
Tack för en grym sida med många givande svar för oss vilsna själar!

Jag står i startgroparna för att bygga ett trähus och har lite frågor angående grunden som jag hoppas du vill svara på:

1. Huset är tänkt att vara 1 plans med en inredd vind och 130kvm stort i en U-vinkel. Tomten ligger ca 2 km från Skånes södra kust där underlaget är lerig morän. Är det möjligt att bygga detta på en plintgrund? Vilken dimension bör isåfall plintarna vara?

2. Rekommenderar du att bärlinan vilar på plintarna eller är det bättre med stolpskor? Rent spontant tänker jag att stolpskor är bättre för att förhindra att fukt letar sig upp.

3. Jag tänker gjuta plintarna själv och undrar vilken som är den bästa metoden. Kan man använda skurupsborren för att få fina raka hål och sedan gjuta direkt i hålen utan rör? Läste dock någonstans att detta kan innebära en risk att tjälen greppar tag i plinten mer. Eller det bättre att gjuta en fot med armeringsjärn för att sedan gjuta plinten i ett rör?
4. Bör man lägga makadam under hela byggnaden?

Är tacksam för alla svar du kan ge mig!

Med vänliga hälsningar,
Ted

Svar från Micke

Hej Ted,

Tusen tack för feedbacken. Värmer en gammal själ 😊

Är på sportlov med barnen denna vecka så kan inte ge så uttömmande svar som jag önskar. Men har några snabba åsikter

  • Gräva ner till tjälfritt djup är ett måste. I skåne är dock detta inte så djupt. Se tjäldjup i ditt område här.
  • Om jag hade byggt en plintgrund hade jag lagt en större stenplatta, eller monteringsplatta ala bilden under denna lista – tagen med tillstånd från Tjälldens hemsida. Denna läggs underst i plintgrunden för att ge plintarna bra lastspridning. Pga detta är det för mig också svårt att rådgöra hur du skapar detta hål på bästa sätt. Ingen plintgrundexpert då jag föredrar andra metoder men jag vet att sättningar inte är roligt så jag hade försökt få dit lastspridningsplattor för att öka ytan som tar emot punktlast.
  • För att diskutera med en kunnig person om dimensionering av balkar, stödskor mm så är en konstruktör inte fel att konsultera. Jag har flera, en i skåne om du vill ha någon att diskutera med. Återkom isåfall till mig

Lycka till nu med din plintgrund.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel