Fråga från Fredrika

Hej! Vi ska bygga nytt hus och undrar om plintgrund med tillhörande uppvärmningssystem (golvvärme eller element?) blir billigare än en gjuten platta med golvvärme? Hur mycket billigare i % skullke du uppskatta att det blir? Huset är enplans 144m2 på lätt kuperad tomt. Fungerar golvvärme ihop med plintgrund?

Svar från Micke

Hej Fredrika,

Betänk att jag är en grundnörd. Men du frågar mig så då svarar jag 😊

Det finns ju till och med ett ordspråk menar jag som hela min site är uppbyggd på. Bygg rätt från grunden – har blivit ett ordspråk som man använder inte bara inom bygg utan för allt i livet. Men det härstammar från att bygga grunden till hus rätt.

Då är plintgrund snålvarianten som riskerar att komma och bita en i ****.

För komplementbyggnader (typ enkla attefallare, friggebodar etc) är det helt ok menar jag. Men för ett bra hus hade jag inte byggt på plintgrund. Speciellt inte på det sätt många gör. För gör man en plintgrund rätt enligt konstens alla regler (se artikel här) så blir det inte så mycket billigare. Många slarvar med att gå ner till tjälfritt djup samt dränerar inte groparna. Många bygger också för plintarna eftersom det blir fult. Då riskerar man definitivt fuktproblem.

Men på berg är plintgrunden ett bra alternativ enligt mig för då du utesluter du sättningar utan det dyra markarbete som det innebär att gräva alla groparna ner till tjälfritt djup. Sprängning för betongplatta på berg gör också grunden mycket dyrare. På berg i dagen är plintgrunden mycket bra enligt mig även för bostadshus/komplementbostadshus.

Sen bor vi i Sverige. Det gör att man behöver minst 300 mm isolering om det är ett åretruntboende man eftersträvar (och golvvärme inte ska läcka ut). Och 200 mm ventilation minst under huset. Det gör att huset kommer upp minst 500 mm ovanför mark. Det är för många inget problem men vissa vill komma närmre marken av flera skäl. T.ex. för att det finns begränsningar i bygghöjd.

Då tycker jag möjligen att hybridgrunden är mer spännande av miljöskäl. Dvs man får bort extremt mycket av betongåtgången. Man kan dessutom bygga med modulhus för att få ner kostnaden på huset. Men grunden står stabilt. Men för denna grunden blir det också golvvärme på bjälklag (vilket är dyrare).

Rörande din golvvärmefråga
Jag har tagit in en offert på bara själva golvvärmen för dessa två lösningar (i betongplatta och ett på bjälklag) för 144 kvm. Där kan du jämföra. Golvvärme på bjälklag är mycket dyrare.

Tips på entreprenörer
Har du behov av entreprenörer, plintgrund eller platta – spelar ingen roll, så kolla med det bolaget jag skickade med. De har varit bra att ha att göra med.

Lycka till nu och återkom om det är något mer jag kan hjälpa till med.

Med vänlig hälsning

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel