Fråga från Thomas

Hej Micke,

Tack för tipsen på markarbete.

Får lite olika besked om hur man skall göra grundsättningen utifrån mina förutsättningar (45kvm gäststuga som ska stå högt, men ändå inte högst, på en kulle). Huset är konstruerat i två moduler för att stå på 24 st plintar jämt fördelade under hela golvet. På ca 40cm djup (se bilder) sticker berg upp delvis i varsit hörn av grunden. I övrigt är det hårt packad sten/grus/sand/lerblandning. En del säger man kan gräva ur till berg och sedan fästa plintarna i berget. Han som gräver tycker man ska lägga tunt lager (5cm) singel på det djup som nu syns och sedan gjuta plintarna på ”35 plattor” efter att ha vibrat på singlet.

Vad skulle du rekommendera spontant?

Stort tack!

Mvh Tomas

Svar från Micke

Hej Thomas,

För plintgrunder gäller följande viktiga tips

  • det är minst 20 cm under huset för ventilation – annars riskerar man fuktproblem med plintgrunder. Också viktigt att man inte bygger för ventilationen – ska vara fritt blås
  • att man gräver för plintarna ner till tjälfritt djup – annars riskerar man sättningar.

Ingen gör enligt ovan vilket gör att många får sättningar.

Se här

Annars är jag positiv till att gjuta plintarna i botten av plintgropen på plattor då man då fördelar lasterna från plinten bättre.

Med vänlig hälsning

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel