Fråga från Annie

Hej Micke,
Sedan en vecka tillbaka har vi fått en ganska distinkt jordlukt i källaren. Lukten kom från en dag till en annan. Huset är byggt i souterräng med betongplatta på mark. Det är inte hela källaren som luktar utan är begränsat till den del som har utreglade väggar mot grundmuren. Besiktningsprotokollet gav inget utslag på någon förhöjd fuktkvot i väggarna. Dräneringen nämndes dock som en kommande åtgärdspunkt. Min fråga: kan lukt från mögel/fukt komma från en dag till en annan och kan en dränering hjälpa oss bli av med lukten?
Med vänlig hälsning,
Annie

Svar från Micke

Hej Annie,

Dräneringar hjälper mot fukt i källare – det är helt klart. Om det då luktar mindre kan jag inte lova men om väggen är viktig (t.ex. en jordkällare luktar liksom jord 😊 men en inredd källare vill man ju inte ha jordlukt) så hade jag rekommenderat en dränering

En fundering jag har är om ni har något organiskt material – typ syll någonstans, men det luktar inte jord utan mer kemiskt ofta.

Du nämner ett besiktningsprotokoll. Är det nyligen gjord besiktning eller?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel