Fråga från Stefan från Stockholm

Hej Micke,

Hur ska man tänka kring val av poolkonstruktion. Jag förstår att du valde en typ av pool, hur tänkte du? Vilken poolkonstruktion rekommenderar du?

vänliga hälsningar Stefan

Svar från Micke

Hej Stefan,

Detta är känsligt. Måste vara tydlig med det. Jag samverkar med tjällden ab och gillar deras pool, ärligt! Se därför hur jag byggde med Tjälldens poolstomme här.
Men måste vara tydlig med det samarbetet – annars blir det problem för mig och jag får pooltillverkare på mig. Så ta det till dig. Jag är inte objektiv.

För mig började resan med att vi tittade runt på pooler. Då fann vi att det fanns storsäljare kring pooler som hade en poolstomme av trä. Dvs man gräver ner trä i marken. För mig som seriöst arbetar med grunder och vet om alla problem som finns med syllar, organiskt material som möglar i krypgrunder pga fukt mm mm så kändes det fel att bygga upp min pool kring detta koncept. Nu vet jag att det finns trä som sägs vara framtaget för att fungera i mark och stå i fukt. Men jag valde bort detta, det är varje kunds val, och kom ihåg, jag är inte objektiv – ta beslut själva och tänk själv kring detta. Kontentan är att jag föredrar system som klarar av att finnas i marken. Då hoppar jag över system som består av organiska material.

Viktiga rekommendationer i övrigt:

  • Jag vill ha ett poolkoncept där man tänkt igenom hela byggprocessen (detta var jag kanske inte så bra på då men har lärt mig längs vägen hur viktigt det är). Från hållfasthet och beständighet till monteringen. Hur går monteringen till? Är det enkelt att göra själv går det också fort för en hantverkare att montera. Behöver man plocka ihop mycket av poolen själv. Så kände jag lite med thermopool, som är en typ av poolblock som är erkänt bra men där byggaren tillåts välja mycket själv. Det är en fördel, men för slutkonsumenten menar jag att man också inte vet hur man gör och inte förstår vad man köper riktigt då det är dolt i offerten från en poolbyggare. För vissa är detta viktigt, för andra inte. De som bara vill ha helentreprenad och låter byggaren köra sitt race själv så kanske det spelar mindre roll, för mig var detta viktigt. Detta är inte något negativt mot Thermopool, bara att jag inte valde det för jag ville förstå själv och givitvis var jag involverad då min partner tog fram ett spännande poolkoncept.
  • Jag rekommenderar verkligen att du gör affärer med företag som funnits länge och lämnar garantier. Det gäller framförallt återförsäljaren av ditt poolsystem och inte minst tillbehören (lampor, pumpar, uv ljus mm mm). Det är MASSA prylar som hänger med ett bra poolsystem och ibland strular de. Då vill man ha bra support och möjlighet till service. Tjällden har funnits sedan början av 1980 talet och gått med vinst sedan dess. Jag vet också att de väljer att jobba mycket med Gullberg Jansson, ett annat företag som också tar mycket seriöst på service och support. Välj ett företag (inte nödvändigtvis dessa – de är mina val – inte nödvändigtvis dina) som funnits länge och som kommer finnas kvar länge.
  • Välj människor du trivs med. Får du förtroende för de du gör affärer med. Viktigt menar jag. Inte minst baserat på ovanstående. En pool kräver service som sagt. Bra bemötande slutar inte vid en såld pool, det är då det börjar.
  • Jag tyckte om att poolen var isolerad. Oklar om effekten av det jmf med pooltak osv. Jag ser det som att man har bra förutsättnigar för att inte läcka energi ur poolen, det är ju ändå 4-5 grader i marken och då bör isolering göra skillnad. Men utan poolskydd/pooltak så kan du lika gärna ha en oisolerad pool då mycket av värmen stiger uppåt.
  • Jag tyckte om att poolen var dimensionerad med lagom mängd betong. Inte för mycket betong (dvs man gjuter pelare i väggarna, inte i hela väggen). Betong påverkar miljön – så är det.

Hoppas det svarade lite på din fråga – frågan är mångfacetterad så jag skulle kunna skriva mer 🙂

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel