Fråga från Anonym

Hej !

Håller precis på att starta upp ett fjällhusprojekt i Vemdalen. Ska bli spännande.

Hittade din hemsida av en tillfällighet när jag surfade runt kring grundläggning och kompletta betongplattor med golvvärme. Bra och överskådlig information du lämnar med bra hänvisningar till andra bra sajter:)

En fundering. Plattan tror jag att jag har hygglig koll på. Finns det någon schablonkostnad man kan ha med sig i beräkningarna av denna? (komplett platta med golvvärme)

Nästa fråga. När det gäller stommen så går det sannolikt att både spara en del pengar och samtidigt göra lite kvalitativa förbättringar i form av användning av stålsyllar på plattan och att använda en Västkustskiva som utvändig isolering istället för den plast som brukar ”lindas” runt huset för att det ska bli vind- och vattentätt.

Jag har fått ett tips om ett alternativ från byggföretaget AB Karl Hedin som tydligen har ett bra beräkningsprogram där de efter vår ritning exakt ritar upp allt som behövs för att göra stommen vind- och vattentät. Med andra ord helt komplett utvändigt. På detta vis blir det heller inget större spill. Dock påstås det att de tar betalt för att använda sitt program. Andra säger att det blir billigare att be t.ex. Beijerbygg mängda virket mm. och därefter bygga block. Har du någon uppfattning om detta eller någon annan kreativ lösning som kan sänka byggkostnaderna?

Hälsningar

Svar från Micke

Hej,

Tack för feedback!

När det gäller betongplatta så kan man i storstäder räkna med mellan 2500 kr – 4000 kr/kvm
Ju större grund desto mindre kostar grunden per kvm (etableringskostnader delas på större yta).

Då du ska bygga i Vemdalen så hade jag försökt minimera mängden betong då något säger mig att tillgång till betongstationer där uppe inte är densamma som i storstadsområden. Men kolla det för annars är betongplatta bra!

Skulle betong vara extra dyrt pga tillgången så hade jag kollat på att bygga ett platsbyggt träbjälklag på hybridgrunden.

När det kommer till stommen är jag inte lika säker. Finns 1000 tals företag som bygger hus i Sverige som alla hävdar de har sin (och den bästa) lösningen 😊

Så beklagar att jag inte kan hjälpa där.

Med vänlig hälsning
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel