prisskillnad källare eller platta

Fråga från Lovisa från Stockholm

Ett hus från 40-talet som har oisolerad källare ska byggas ut. Vad blir bäst: att bygga till med källare, platta på mark eller krypgrund? Och kan man säga ett ungefär på hur mycket dyrare det blir med källare?

Svar från Micke

Hej ,

Här har jag svarat på denna fråga mer nyligen – läs här.

Detta är en komplex fråga och handlar även om tycke och smak samt era behov.
Jag har skrivit en artikel om att välja husgrund för en tillbyggnad. Du finner den här.

Återkommer med detaljerade priser här så fort jag kan. Skall ta fram detaljerade specar för det inom kort.
Tills dess hade jag tänkt ungefär så här. Nyproduktion kostar cirka 20 000 kr/kvm lågt räknat. Skillnaden mellan en nyproducerad källare skulle jag således säga att den är ungefär 20 000 kr – kostnaden för plattan. Men då ökar kostnaden för grävningen vilket jag tror kan väga upp denna kostnad. Så jag hade räknat med cirka 20 000 kr per kvm i kostnadsökning för att bygga källare vs platta. Möjligen minus någon tusenlapp per kvm.

Skillnader i kostnader mellan källare och betongplatta
Det finns olika delar av projektet med att bygga en källare som kan vara bra att reda ut.

  • En vanlig betongplatta och betongplattan för en källare är mycket lika varandra. Oftast gjuter man dock en ”nergjutning” i betongplatta för att väggen ska ha ”motspjärn” mot marktrycket på ett bra sätt. Detta är dock ingen stor fördyrande omständighet.
  • Markarbetet är mycket mer omfattande för en källare. Du behöver gräva ner betydligt djupare för en källare jämfört med en betongplatta. Du bör genomföra denna kalkylator för att se skillnaden i markarbetet.
  • Väggsystemet kostar också pengar. Du kan använda thermomur eller liknande. Arbetet med att bygga dessa murar är givetvis också en kostnad.
  • Bjälklagsystemet fördyrar källaren jämfört med plattan. Särskilt om du har ett betongbjälklag.
  • En källare ska dräneras vilket adderar till kostnaden.

Viktigt att tänka på om du funderar på att bygga källare
Det finns frågor du bör ställa dig när du ska bygga källare.

  • Finns det högt grundvatten i området? Om så är fallet kan du få stora problem med fukt i din källare även om du dränerar väl. Då kan du behöva gjuta källaren med vattentät betong och projektet blir mycket dyrare.
  • Finns det berg i anslutning till huset. Berg, vatten och källare är knepigt. Speciellt om du har svårighet att spränga.
  • Är huset i en sluttning (sutteräng) med sluttning som går ner mot huset. Om ja – lägg stor tid på att få vattnet att gå runt huset med en dräneringslösning. Så att så lite av vattnet som möjligt leds in mot huset.

Läs mer om att bygga hus med källare.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel