Fråga från Katarina från Stockholm

Hej Micke,
Jag bor i ett hus från 1920-talet med en källare med jordgolv.
Det är fuktigt i källaren.
Tyvärr vill inte bostadsrättsföreningen dränera huset. Däremot vill jag försöka bli av med fukten själv och gjuta ett golv. I vilken ända skulle du börja?
Med vänlig hälsning
Katarina

Svar från Micke

Hej Katarina,

Frågan är således. I vilken ända ska du börja om du vill gjuta golv i befintlig källare.
Det är lite att summera kring denna fråga eftersom det beror på.

  • Om huset är dåligt dränerat då ska man inte gjuta ett golv ovanpå detta fuktiga golv.Därmed behöver du först attackera dräneringen. Så en fullgod dränering är därmed viktigt att genomföra först om du vill gjuta ett betonggolv i källaren. Jag har skrivit om dränering av källare här. Dräneringen behöver dessutom ligga lägre än innergolvet, annars så får man fuktproblem.
  • Med golv som har problem med fukt eller liknande så kan du överväga att lägga ett ventilerat golv. Det finns olika ventilerade golv t.ex. Nivell? Dessa kräver fasta underlag och du vill inte ha organiskt material i anslutning till golvet ihop med denna lösning. Den bygger också på höjden.
  • Om du till löst dräneringsfrågan så kommer du till att se om takhöjden är ett problem? Om du har lågt i tak är det mindre lämpligt att gjuta nytt golv invändigt. Då behöver man gräva neråt för att få mer utrymme och man vet aldrig hur det ser ut under. Dvs du kan stöta på grundvatten exempelvis. Har du högt grundvatten? Om du har mycket grundvatten så krävs det i princip en dräneringspump som går konstant.

När du åtgärdat dessa problem eller frågeställningar hade jag gått på detta projekt som du kan läsa om här – gjuta ett golv i källaren.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel