Fråga från Ulrika

Hej Micke,
Intressant läsning. Jag har ett hus byggt i slutet av 70-talet med grundkonstruktion EV-element.
Det finns inga problem med fuktskador, fukt, dåligt lukt eller immissioner. Inga hälsoproblem, allergier eller annat har förevarit under 40 år. Huset är besiktigat och grundkonstruktionen påtalas som risk, men är det verkligen så att alla hus med denna konstruktion får problem? Jag kan inte se varför man skulle börja riva i grundkonstruktionen om det är torrt och luktfritt. Om det har varit problemfritt i 40 år borde det kunna vara problemfritt ytterligare 40-50 år, eller?
Tack i förväg för svar
Ulrika

Svar från Micke

Hej Ulrika ,

Det låter som att du inte behöver göra nåt (förutom att fundera på det markerade nedan).

Men med det sagt så vill jag tillägga några punkter.
1) Det kan finnas gaser som inte luktar, dvs emissioner som uppkommer på grund av fukt men som inte luktar än. Hur vet du förresten att all konstruktion mår bra? Har du tagit fram allt för att kolla?
2) EW-element/EW-grund är en känd riskkonstruktion men just ditt hus verkar ha klarat sig bra. Det kan räcka med en liten förändring i huset för att det bli till det sämre. Exempelvis byte av värmesystem eller att en ny familj som använder huset på ett lite annat sätt flyttar in. Eller yttre förhållanden i tex marken som inte man kan styra över. Men det kan också klara sig lång tid framöver, svårt att sia om. Så om du inte har några problem behöver du inte heller göra någon åtgärd. Men var också försiktig med att göra stora förändringar som kan förändra klimatet och trycket i huset (värme/ventilation) utan att tänka på detta.
3) Vid en försäljning kan ju en köpare påpeka riskkonstruktionen, och det kan vara en anledning att göra en åtgärd för att kunna sälja huset. Om du säljer huset är det min absoluta rekommendation att redan i prospektet informera om detta på ett transparent sätt (och även att inga problem upplevs med grunden såklart). Jag har varit med om besökare som kontaktat mig pga budgivningar/försäljningar som kollapsat pga av att denna typ av problem. Då uppkommer dessa problem efter att budgivningen är klar vid överlåtelsebesiktningen och massa strul uppstår. Om den som bjöd högst dragit sig så kan det leda till stor osäkerhet och en kollapsad försäljning. Ett sätt att förebygga detta kan ju vara att ta in en seriös offert där du verkligen går till botten med kostnaden, och sedan kan presentera den vid försäljningen.

Om du trots allt funderar på ett ventilerat golv så har jag valt ut en partner som jag trivs bra med.
Skickar dig deras kontaktuppgifter.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel