Fråga från Emil från Lomma

Hej!
Vi är intresserade av att köpa hus (bor för närvarande i lgh) och har tittat på ett tegelhus från 1968. En av nackdelarna med huset är att biytan, i form av källare, är nästan lika stor som boytan och vi känner därför att vi skulle vilja göra åtminstone en del av den beboelig. För tillfället slås man av en ganska tydlig källar/fuktlukt när man går ner i källaren och där är även en hel del organiskt material i form av trägolv, träväggar osv.
Jag har tagit en bild på ritningen för grundkonstruktionen: https://imgur.com/a/YhmP5f4
Utifrån den, tror du att det finns möjlighet att riva ut organiskt material, värma upp utrymmena, bli av med lukten och göra det beboeligt utan att gräva upp grunden och dränera om? Tex, håller en dränering fortfarande som gjordes 68? Skulle det gå att lägga värmeslingor i golvet mot grunden på ritningen?

Väldigt tacksam för hjälp!

Svar från Micke

Hej Emil,

En dränering från 68 finns anledning att se över.

Riva ut organiskt material är absolut bra.
Om du ska värma upp, undvik golvvärme om du inte gräver ur och isolerar minst 15 cm med normal cellplast underst mot marken (som gärna ska vara makadam/singel cirka 10 cm).
Men om du värmer upp med radiatorer eller liknande ska inte detta behövas.
Fördelen med cellplast är att det stoppar fukt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel