Fråga från Caroline

Hej Micke,

Tack för bra sida, med så bra råd och tips!

Har precis köpt ett hus från 1930 med avvikelser i besiktningsprotokollet (fukt i källaren, vissa sättningar etc.). Imorgon går vi igång med dränering (Isodrän och extra isolering). Därefter renovering av källaren. Nu till min fråga, som jag hoppas du har tid och möjlighet att besvara/hjälpa mig med:

När vi sanerade källaren (tog bort organiskt material och därmed mögel) upptäckte vi att delar av vissa källarväggar/grundmur har gamla sprickor. I våningen ovan källaren har även nya mindre sprickor uppkommit i innerväggarna efter saneringen/borttagning av vissa innerväggar i källaren (ej bärande). När vi nu ska bila källargolvet för stambyte samt
lägga in Isodrän och vattenburen golvvärme, för att inreda källaren, hur kan man undersöka att grundmur är tillräckligt stabil/bärighet med tanke på vissa sprickor? Huset ligger i en sluttning/dal.

Skulle vara så tacksam för kontakter i Stockholmsområdet (duktiga geotekniker/konstruktörer/byggingenjör) om du har. Även tacksam för information/kontakt om du känner någon duktig entreprenör som är specialiserad på källarrenovering.

Stort tack på förhand!

Vänligen, Caroline

Svar från Micke

Hej Caroline,

Det var en mångbottnad fråga 😊

Kontakt med geotekniker
Jag tycker det känns bra att erbjuda mina besökare en oberoende part. Jag har ett företag jag jobbar med som täcker in både huskonstruktion och geoteknik. Båda dessa delar behövs för en bra analys.
Jag har är således skickat dig en firma med mycket erfarna konstruktörer & geotekniker. De jobbar mot privatpersoner och täcker in bägge kompetenserna ovan vilket är mycket ovanligt. Det är anledningen att jag jobbar med dem.

De tar 3.000 kr för en initial analys av din specifika situation. Då tittar de övergripande på din situation och utifrån kända inparametrar (de har program för t.ex. jordarter för din fastighet) så försöker de rådgöra med dig om nästa steg.

Källarspecialist i Stockholm
Har också skickat dig kontakt med en källarspecialist i stockholm.

Hoppas dessa kontakter hjälper dig framåt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel