Fråga från Jonas från Tyresö

Endast vattenburen golvvärme eller radiatorer med el-slingor i golv för komfort i vår källare.
vi ska ta ut det gamla golvet (platta på mark) men tänkte att vi kanske kan komma undan med mindre jobb/material om vi lägger flytande golv på cellplast med el-slinga under klinker. Tänker vi fel?

Svar från Micke

Hej Jonas,

Precis som du skriver i din fråga om att renovera källargolv så tycker jag att du är inne på rätt spår. Jag anser att du med ditt
kapillärbrytande skikt i form av cellplast sen kan gjuta en betongplatta eller gjuta ett tunnare golv.
Det kan du absolut göra. Ju tunnare cellplast skiktet är, desto mer värme kommer det att läcka ut i undergrunden.
Man rekommenderar ju 300mm isolering och allt under det kommer göra att grunden läcker värme ut i marken. Ju tunnare desto mer läcker golvet.

Om du sedan värmer upp med vattenburen golvvärme eller el, tycker jag inte spelar någon roll.
Vattenburen golvvärme bygger ju lite mer och den gör ju att man får en betongplatta på ungefär 10cm.
Med flytande betong som du gjuter ett flytgolv så kan du nog med elburen golvvärme komma ner till en mindre tjocklek.

Du nämner att du tänkte ta ut den gamla platta på marken, vilket ju skapar utrymme för lite mer isolering och eftersom att du är beredd att göra det så hade jag beroende på värmelösning som jag har i huset gjort olika. Om man ändå ska renovera källargolvet så tycker jag man ska göra det ordentligt.
Om du exempelvis har en bergvärme eller luftvatten uppvärmning så kanske du har möjlighet att med en extra shunt kunna få ner vattenburen golvvärme i källaren.
Detta ger ju en betydligt högre komfortnivå och jag tror att man tjänar igen den på lång sikt.
Just nu är det ju låga elpriser så att det är inte alls säkert. Men även ur en miljöaspekt så skulle jag förespråka golvvärme.
Jag tycker att det handlar om hur mycket du ska bygga. Betongplattan tar ju 10 cm och om du vill lägga in 300mm isolering och 10 betongplatta så kanske det helt enkelt
inte ryms i din källare. Eluppvärmd golvvärme bygger ju betydligt mindre, så att det viktiga är att du oavsett uppvärmningsform el eller vattenburen har tillräckligt mycket isolering. Det tycker jag faktiskt är det viktiga.

Ovanpå det här kan du absolut lägga klinker, det känns inte som en fråga i sig utan du kan lägga klinker eller trä eller något annat.

Vänliga Hälsningar
Micke