Fråga från Adam

Hej Micke! Jag undrar hur man ska göra med renovering av badrum/tvättstuga samt även ett allrum på motsatt sida i huset, vilken avgränsas av en liten hall där bl a matkällaren ligger an mot grundmuren, då denna del är gjuten på berg (50-tal) och den bakre delen av huset är motfylld? Öppnar man en gammal inspektionslucka ser man klart och tydligt att vatten från berget rinner rakt ner under huset och den främre delen som har en krypgrund, inte alls är fuktig. Huset skall vara dränerat och isolerat med platonmatta, men man kan se lite färg/putssläpp i ena rummet, vilket betyder att fukt finns, men om det är inifrån eller utifrån vet jag inte.

Det jag tänkte göra är följande:
1. se över dräneringen och ev. dränera huset samt isolera ytterväggarna
2. riva invändigt ner till betongplattan samt lägga nya tätskikt samt vattenburen golvvärme och endast klinker i utrymmet så allt organiskt material försvinner.

Min fråga är då om detta är ok ur fukthänseende?
Jag menar, inget organiskt material kommer att ligga på den gamla betongen, men en del värme kommer såklart att gå ner i den och elda för kråkorna så att säga.. Jag önskar din input på detta!
Tack!
renovera källarplan platta på mark

Svar från Micke

Hej Adam,

Dränering är viktigt i ditt projekt oavsett hur du går vidare. Har försökt summera det jag säger nedan i denna artikel.

Utöver det finns det två approacher att ta kring detta.
a.) Jag föredrar att man gräver ur källaren kombinerat med god isolering. Detta betyder att du får tillräcklig isolering (minst 15 cm cellplast) både ur värmesynpunkt och för att undvika omvänd fuktvandring i kombination med tillräckligt dimensionerad dränering som även ligger i rätt höjd.

b.) Om tillräcklig isolering inte är möjligt (pga takhöjd eller andra skäl) så behöver du hängslen och livrem. Då rekommenderar jag att man har en lösning som förutsätter att fukt kan uppkomma och som ventilerar ut denna fukt när den uppkommer. Detta är en sk ventilerad golvlösning. Det finns flera lösningar för detta men de jag jobbar med har valt en mekaniskt ventilerad platonmatta. Sedan så mycket isolering du får plats med, sen den golvlösning du önskar (inklusive golvvärme). Om du vill undvika risk för omvänd fuktvandring helt och hållet kan du använda vattenbaserade värmeelement eller liknande istället för golvvärme.

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel