Fråga från Johan från Umeå

Hej Micke, ber om ursäkt för den långa frågan men tänkte det är bra med full kontext.

Jag har tagit över en sommarstuga som funnits i släkten sen -64 som är stående på plintgrund (med lösa stenar runt grunden som någon typ av skydd) med begränsade kunskaper kring stugor och bygg i övrigt. Ett kostsamt recept! 🙂

Förra sommaren noterade vi en dålig lukt i stugan och ett mögelprov gav utslag på att det var en förhöjd halt mögelsporer i luften(dofttest med bricka). Stugan har varit kallställd i 60 år, bedrövlig golvkonstruktion (plankor till blindbotten med rockwool isolering på) och utan ventilation. I tillägg så låg stugans bjälkar på marken på sina ställen. Jag tog in OCAB som gjorde fuktmätningar och slog fast att hela golvet har en förhöjd fuktkvot.

I höstas har jag därför rivit upp allt ner till mark, grävt ut under stugan det som går så det är iallafall minst runt 20 cm mellan stuga och mark samt torrsugit grunden (Svårt att gräva mycket mer utan att slita ihjäl sig då det är en väldigt stenig grund – dock verkar den väldigt torr som fördel).

Efter detta har jag anlitat snickare till att bygga en ny grund. Nytt bjälklag, ny blindbotten, isolering, övergolv och parkett. I tillägg har Ocab lagt plast mot mark. Blindbotten är Hunton Trossbotten med imp. reglar under bjälklag som håller upp det och sedan träfiberisolering. Stugan har även försetts med luftvärmepump och kommer hållas varm året runt framöver samt kommer få en paxfläkt så det blir lite ventilation i alla fall.

Min fråga till dig är hur ”trygg” man kan känna sig i att detta duger. Ett orosmoment jag har är att trossbotten skivan kanske egentligen inte var så lämplig givet plintgrund men jag reflekterade inte över det före jag började läsa på om vad för material snickaren valt i efterhand på fakturor(Offerten säger bara trossbottenskiva), och vad som händer när det snöar på tvären här uppe och det lägger sig på plasten. Bör jag göra mer och vad har jag för alternativ? Är det värt att i sommar gräva upp runt stugan och ”klä in” den med något och sätta trygghetsvakt eller liknande eller kan det i sin tur föra med sig andra problem? Tar gärna emot tips på vad du tänker och kanske ifall du har kontakt med någon duktig i Umeå området som kan kika på det.

Mvh
Johan

Svar från Micke

Hej Johan,

Har skickat dig en firma som hjälper mig mycket med konstruktion.
Hälsa från mig!
(här kan du läsa mer om plintgrund)

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel