Fråga från Johan

Hej Micke,

Vi har en villa från 70 talet med källare. Jag har påbörjat renovering av denna som var en riskkonstruktion med först nedtryckte reglar i betongplattan och sedan uppreglade golv, samt reglade träväggare. Jag har nu rivit ut allt och ska börja återställa. Vi har dränerat utsidan med platonmatta och isolering. Plattan under är ca 15-16 cm tjock men utan isolering under och väggarna är murade med klinker.

Nu till min fundering. Jag funderade först på att limma multiporskivor på väggarna, men dessa verkar svåra att få ta på som privatperson och dyra. Funderade då om man istället kunde bara limma lättbetongplattor. Tanken var att lätta kunna putsa då ytan blir lite slätare samtidigt som de blir lite extra isolering men att det fortsatt ändå är helt diffusionsöppet. Hittar ingen som vekrar gjort så. Ger den extra isoleringen någon poäng eller finns det andra saker att fundera kring? Eller ska jag bara putsa direkt. Ett alternativ jag ska köra på innerväggarna är stålreglar, och eventuellt något skivmaterial. Funderat på fibercement.

Till golvet hade jag tänkt gjuta upp med eps för att få ner lite initial diffusionsöpen isolering, Därefter reglar upp med någoot subfloor system. Det jag undrar över är finns det en fördel med att lägga ner plast mellan eps och befintlig platta och få en flytande konstruktion? Kanske bättre radontätning? Eller är det bättre att prima? Finns det nackdelar med att sulan under då kanske ökar i fukthalt, driver fukt till väggarna?

Svar från Micke

Hej Johan,

Det är komplext med fukt i källare. JAg har lärt mig hårda vägen att du behöver en expert på detta.
Har skickat dig hans kontaktuppgifter. Diskutera med honom förutsättningslöst.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel