Fråga från Mesut

Hej,

Vi ska bygga uterum (vinterträdgård) och har på kampanj fått ett bra erbjudande på ett uterum – med en modell som vi gillar. Vi vill slå till på erbjudandet, men vågar inte riktigt.

Anledningen till att vi är tveksamma är att uterummet ifråga är mindre än den betongplatta (med golvvärme) som vi gjutit mot vår husgrund. Betongplattan sticker ut 70 cm på vardera sida om uterummet (på bredden) och 40 cm på djupet. Utsticket is sig kan vara praktiskt eftersom man slipper bygga ut med trall runt om. Men även värmeslingorna i betongplattan hamnar utanför uterummet med ca 10-20 cm (runt om hela uterummet). Uterummets tak sticker ut en del vilket innebär att det är ca 35 cm av betongplattans sidor och 10 cm på djupet som kommer vara under bar himmel.

Vi har förstått att det kan tränga in vatten och fukt i uterummet med denna lösning. Vi har tänkt lägga klinker på hela betongplattan samt bygga ett fall från uterummet och från husgrunden, så att vattnet kan rinna av. Det vi är oroliga för är konsekvenserna av snösamling och is. Eftersom vi har värmeslingor undrar vi om risken är att snön smälter och vattnet ligger kvar och hindras från att rinna ner om det ligger mycket snö runt om betongplattan?

Vi kan leva med konsekvensen av att någon/några klinkerplatta p.g.a. av frostbildning spricker på utsidan av uterummet då och då, men hur stor är risken att en platta spricker inne i uterummet?

Hur stor är risken att vi skadar husgrunden med denna lösning, då det är ca 70 cm betongplatta på vardera sida om uterummet som ligger på husgrundensbetongplatta. Vad är det för risker vi tar i detta avseende?

En snabb respons uppskattas väldigt mycket då kampanjen är på väg att upphöra.
Med vänlig hälsning
Masse

Svar från Micke

Hej Mesut ,

Risken är att jag missförstått dig.

Men som jag förstått det rätt så tar kantbalken som du beskriver det INTE upp lasterna från ditt uterum. Här kan du läsa om hur kantbalken tar upp lasterna i ett uterum.

I en normal platta så ligger kantbalken ytterst och tar upp 90 % av lasterna från uterummet. Kantbalken är cirka 300-400 mm bred.

Ett uterum kan nämligen ha ganska tunga laster pga de stora fönster partierna och att det sedan omkring dessa fönsterpartier så blir det ”pelare” som tar upp punktlasterna som ”skjutdörrarna” inte tar upp. Hoppas du förstår vad jag menar.

Så har du en normal platta så rekommenderar jag starkt att du bygger ett uterum som är placerat ”normalt” dvs där väggen byggs upp ovanpå kantbalken.

Och det du beskriver i frågan är också ”dåligt”.
En platta ska ha samma temperatur. Annars gjuter man två plattor. D.v.s. ett uterum med en temperatur (t.ex. nästan 0 grader under vintermånaderna) och en annan platta för invändigt i ett hus.
Det blir annars spänningar i plattan och i ditt fall en rejäl köldbrygga in mot uterummet.

En tanke jag har är att du skulle kunna köpa uterummet du hittat och som du gillar och sedan anpassa det för plattan. Annars hade jag nog avstått.

Beklagar det dåliga beskedet.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel