Fråga från Fanny

Hej!
Vi har precis köpt en villa från 62 med en utbyggnad med källare från 73. På 70-talsdelen är dräneringen dålig och avrinning från tak har ej fungerat vilket har medfört fukt och mögel i källaren och tryckimpregnerat virke har använts vilket har som medföljd dålig lukt när det utsatts för fukten. Taket behöver också ses över för den delen inom en snar framtid (platt tak med gummiduk som dock anses vara i ok skick). Vi funderar nu på våra alternativ för renovering av detta. Är det ekonomiskt motiverat att istället riva den delen istället för att ta varje bit för sig i en större renovering? Något affektionsvärde i byggnaden finns inte. Skulle man i så fall kunna återanvända sig av grunden/källaren (efter ny dränering och sanering av möglet självfallet) och bygga nytt ovanpå istället eller måste ny grund gjutas? Kan inte se några sprickor eller dylikt mer än att puts har släppt från innerväggar. Bottenplattan ser torr ut med den lilla kunskap jag har (ej inredd källare). Vem kan man kontakta för utvärdering av detta lilla projekt? var börjar man? Något vi självfallet var medvetna om när vi köpte huset är att det kommer krävas omfattande renovering så det är inget överraskningsmoment. Här är det läget som gäller :).

Tack på förhand!

Svar från Micke

Hej Fanny,

Man kan göra både och. Men jag brukar rådgöra som om jag hade stått inför projektet du nu ska utföra.

Så här hade jag gjort:
Jag hade rivit alltihop och byggt om. Det är enligt min erfarenhet dyrare att totalrenovera per kvm än att bygga nytt. Sen får du en schysst grund för tillbyggnaden mm. Källare från 70 talet med syllar och allt har endel att önska.

Rörande byggare/experter du kan konsultera så har jag bra erfarenhet av dessa.
Det som är bra med dem är att de har ett stall med företag. Och de samtalar med dig om dina behov och matchar det med rätt byggare i ditt område. Det är därför jag jobbar med dem.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel